Monday, March 21, 2022

CUCUR UDANG

Found this recipe in my old blog.
Dated 28 Oct 2015

I consider this the best cucur udang I've ever made.

Recipe:
Bahan-bahan

1 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung beras (Bahan ni yang bagi rangup cucur)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Air
1kiub ayam
10 ekor udang besar/kecik
1 sudu besar bawang merah goreng (cucur akan ada bau wangi bawang goreng..best)
Taugeh (suke ati nak letak banyak mana 1 genggam or lebih-didnt have this in stock)
Daun kucai (potong 2 inci)
1 batang carrot saiz sedang (potong panjang2 & nipis dalam 2 inci)
Garam secukup rasa

Cara-Cara

1. Tepung beras & gandum diayak
2. Campurkan semua bahan² kecuali air dan udang
3. Masukan air sedikit demi sedikit & gaulkan rata..Adunan jangan terlalu cair or pekat.(bahan2 biar bersalut dengan tepung)
4. Masukkan udang yg telah dibuang kulit.
5. Panaskan minyak & boleh digoreng, saya guna sudu besar utk adunan yg digoreng. Oh ya, masa minyak panas, ambik satu sudu besar dan gaulkan ke dalam adunan tadi. Ini jadikan dia crunchy gitu (I remember this tips from my buddy Mimi Azura Mohamed Zin)

Selamat mencuba!




No comments:

Post a Comment

JUMAAT BARAKAH

Hari Jumaat penuh barakah. Sekolah pagi setiap Isnin dan Jumaat. Selasa Khamis sekolah petang. Adakalanya terlampau banyak utk dibicarakan, ...