Monday, March 21, 2022

NAN KHATAI (INDIAN ALMOND COOKIES)

My indian friend here, taught me how to do this delicious recipe... I should make it again.
This recipe dated 28 Oct 2015

RECIPE EGGLESS ALMOND COOKIES
======
Bahan²
- 250g melted butter
- 1/2 cwn badam kisar
- 2 cwn tepung gandum
- 1/4 cwn tepung kacang kuda
- 1/4 cwn semoule halus
- 1/2 sudu kecil baking powder
-1 cwn gula pasir
- badam halus utk hiasan

Cara cara
1. Panaskan oven pada 170°
2. Pukul gula dengan melted butter sampai lembut.
3. Masukkan badam kisar, semoule, kacau sebati
4. Masukkan tepung dan baking powder yg telah di sift. Uli dengan tangan sampai sebati
5. Bulat bulatkan dan leperkan dalam loyang yg telah dialas dengan kertas minyak. Hiaskan dengan badam halus.
6. Bakar selama 10min atau sehingga nampak keliling dia jadi keperangan.

Lain pula masa buat dengan sifu aritu. My husband prefer yg ini sebab leper dan crunchy. Yum yummm... sesuai utk minum petang.

Note : takde semoule pun tak apa, semoule tu nak bagi rasa crunchy jer.


No comments:

Post a Comment

JUMAAT BARAKAH

Hari Jumaat penuh barakah. Sekolah pagi setiap Isnin dan Jumaat. Selasa Khamis sekolah petang. Adakalanya terlampau banyak utk dibicarakan, ...