Monday, March 21, 2022

VIETNAMIEN SPRING ROLL

Found this recipe di my old blog dated 08 Oct 2015

Ingredient
========

- 2 ulas bwg putih(tumbuk halus)
- 1/2 biji bwg besar (tumbuk halus)
- minced meat (sukatan sukahati)
- 1biji carrot (hiris panjang dan halus)
- daun ketumbar (hiris)
-1cup chinese mushroom (rendam dengan air panas sampai kembang, hiris halus)
- mee hoon (rendam dengan air panas, toskan, potong dalam 5cm pjg)
- vietnamien rice paper (pakai kulit popia pun blh)
- 1 biji telur (pukul, tak perlu kembang)
- 1kiub ayam (pecahkan)
- garam secukup rasa

STEPS
======
1. Campurkan kesemua bahan, biarkan rehat dlm 30min supaya bahan bahan meresap sebati
2. Jika guna kulit popia biasa, boleh terus isi dan gulung. Jika guna kulit rice paper vietnamien, dia keras, kena rendam 30s dalam air, letakkan atas kain, lap dan boleh isi dengan inti tadi.
3. Goreng sehingga garing. Kalau guna kulit popia biasa, cepat masak, kalau dgn rice paper, makan masa sikit nak masak.
4. Utk sosnya
- 1 biji air limau nipis
- 1 biji bawang putih racik
- Sos ikan
- Garam, gula
- 1 biji cili api racik
Mix kesemuanya, siap!! (ini resepi akhakku, daku beli siap ekekeke)




No comments:

Post a Comment

JUMAAT BARAKAH

Hari Jumaat penuh barakah. Sekolah pagi setiap Isnin dan Jumaat. Selasa Khamis sekolah petang. Adakalanya terlampau banyak utk dibicarakan, ...